Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kapitola 57

 

Za páté, překvapivé je užití letopočtu odvozeného od stvoření světa na starobylých náhrobcích v Solchatu a Josafatském údolí z doby, kdy rabanité a západní karaimové užívali Seleukovské datování.
 
Když byla zveřejněna informace o nálezu náhrobku Jicchaka Sangari s letopočtem odvozeným od stvoření světa, mnozí to začali zpochybňovat, zejména rabbi Šlomo Jehuda Rappaport (viz Kerem Chemed část 5, strana 212) nebo autor knihy Teuda be-Jisrael učený rabbi I. B. Lebenson, budiž jeho duše v zahradě Eden, který tvrdil, že písmena PG jsou PN (zde je pochován), aniž vzal v úvahu, že písmena PN se nepíší na konci nápisu, ale na jeho začátku.
 
Je nutné připomenout, že rabbi Lebenson nevěděl, že karaimové, na rozdíl od rabanitů, tuto zkratku neužívají.
 
Pokud by datování od stvoření světa bylo objeveno pouze na náhrobku Jicchaka Sangari, mlčeli bychom, co ale řeknou učení rabanité, když tam uvidí ještě dalších 48 náhrobků a ještě dalších 5 v Solchatu s datováním od stvoření světa.
 
Lze předpokládat, když se o tom dozví, prohlásí Naši mudrcové, požehnána budiž jejich památka, měli pravdu, když říkali: nepřesvědčím se, dokud neuvidím.
 
Jak řekl Elihu: Nechť hovoří věk, čas přináší moudrost.
 
Těchto 49 úžasných náhrobků se nachází na dvou svazích zalesněných hor, roztroušených po celém hřbitově mezi mnoha jinými náhrobky, proto jsem nechal vyrobit kamenné sloupky a postavit je do záhlaví náhrobků, abych je tímto způsobem označil a ulehčil práci těm, kteří je budou chtít zkoumat.
 
Protože jsem si jistý, že poté co se o těchto náhrobcích dozví svět, mnozí milovníci památek zatouží je prozkoumat, a ověřit si pravdivost toho, co slyšeli.
 
Vždyť byly objeveny takové věci, kterým je těžké uvěřit, aniž bychom je viděli na vlastní oči.